Jim Cummins i Umeå

20160607_155316 (1)Jim Cummins besökte Umeå 7 juni och höll en föreläsning med titeln ”Multilingualism, identity and school achievement: seperating evidence from ideology”.

Det var en välbesökt föreläsning där Cummins talade om att finna mönster för framgång inom andraspråksutbildning, att identifiera orsakerna till när eleverna inte presterar som förväntat och han exemplifierade med filmklipp och citat från olika forskningsprojekt inom andraspråksundervisning i Kanada.

Cummins talade om hur viktigt det är för modersmålet att få ta plats i klassrummet och att det är en framgångsfaktor för eleverna. Det ökar den språkliga medvetenheten både i modersmålet och målspråket. Det är även viktigt för lärarna att ha kännedom om den identitetsskapande process som pågår i klassrummet och att du som lärare i väldigt stor utsträckning påverkar riktningen i den processen. Detta är avgörande för hur den nyanlända eleven tolkar sin roll i den nya kontext hen har hamnat i. En fråga som Cummins ställde var ”Om du inte vet vem du är, tror du då att eleven bryr sig om det som pågår i klassrummet?”

Vikten av läsning var också ett återkommande budskap från Cummins och att eleverna ges möjlighet att skriva. När vi gör detta ger vi eleverna möjligheterna att verkligen lära sig skolspråket.

Det var en givande eftermiddag och jag tror vi var många som lämnade föreläsningen med ny energi och kraft då Cummins är en mycket engagerad och ödmjuk föreläsare och forskare.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.