Bli bättre på bedömning med Lisetten nummer 4/2014!

Lisetten4

I december kom ett nytt nummer av vår medlemstidning Lisetten som den här gången har temat bedömning och betyg. Möt bland annat de två betygsforskarna Alli Klapp och Stefan Johansson, båda från Göteborgs universitet, som berättar om sina forskningsprojekt. Deras råd till lärare i svenska som andraspråk som vill bli bättre på bedömning är:

Alli Klapp:
– Se till att eleverna lär sig så mycket som möjligt i klassrummet och vänta med summativa bedömningar. Fokusera på skriv och läs och ge inte poäng och betyg på uppgifter. Använd formativ bedömning i så stor utsträckning som möjligt och se till att eleverna lyckas. Ge konkreta kommentarer och tydlig feedback som leder framåt, inte bakåt! Se utvecklingen och se till att eleverna ser sin egen utveckling. Skapa ett positivt bedömningsklimat, låt eleverna lära sig av varandras misstag och visa gärna att du själv som lärare har svårigheter ibland.

– Ett annat tips är att ta med eleverna i bedömningen och betygsättningen. Elever har ofta, men inte alltid, rätt bra koll på hur de presterar. Så diskutera betygsättning med dem, var och en också, när det är dags att betygsätta. Men läraren har så klart det avgörande beslutet. Det är svårt att betygsätta och genom att eleverna är med i denna process lär de sig enormt mycket.

Stefan Johansson:
– Jag är säker på att många lärare är mycket duktiga på bedömning och arbetar aktivt med bedömning i skolorna. Några grundläggande bitar kan vara att hitta olika perspektiv på bedömning för att inte få en så enkelspårig bild. Det finns fördelar och nackdelar med alla bedömningsformer och därför kan man inte endast förlita sig på ett fåtal. Med olika metoder och format för bedömningar kommer eleven kunna få visa sin kunskap på ett sätt som kan passa henne eller honom. Använd olika summativa bedömningar för att identifiera elevens styrkor och svagheter och ge framåtsyftande feedback i relation till resultatet.

Läs hela intervjuerna samt mycket mer i Lisetten nummer 4/2014. Om du inte är medlem kan du beställa ditt exemplar via vårt beställningsformulär eller bli medlem här!

Det här inlägget postades i Lisetten. Bokmärk permalänken.