GDPR

Integritetspolicy för Riksförbundet lärare i svenska som andraspråk

apps blur button close up

Photo by Pixabay on Pexels.com

Parter och ansvar för behandlingen av dina personuppgifter

Riksförbundet lärare i svenska som andraspråk, org nummer 802014-3338, (nedan kallad föreningen) är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter som sker inom ramen för föreningens verksamhet.

Riksförbundet lärare i svenska som andraspråk har som huvudsakligt syfte att verka för ämnet svenska som andraspråk, dess ställning och utveckling i svenskt utbildningsväsende samt att främja ämnesteoretisk och ämnesmetodisk utveckling i svenska som andraspråk. Riksförbundet har också som syfte att vara ett forum för samtliga som är intresserade av ämnet svenska som andraspråk och flerspråkiga elevers lärande inom samtliga skolformer.

Varför behandlar vi dina personuppgifter?

För att föreningen ska kunna bedriva sin verksamhet behandlas personuppgifter för olika ändamål kopplade till verksamheten.

Föreningen behandlar personuppgifter för att  kommunicera med medlemmarna (kallelser till aktiviteter och årsmöten) både från riksförbundet och de lokalföreningar som är aktiva.

Dina uppgifter används också för att distribuera förbundets medlemstidning Lisetten 4 gånger per år, hantera medlemsrelaterade ekonomiska transaktioner (medlemsavgifter) samt vid utlottningar och liknande i Lisetten.

Därutöver kan personuppgifter komma att hanteras i samband med beställningar av produkter från föreningen såsom lösnummer av Lisetten eller profilprodukter.

Föreningen är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter som sker vid:

  • Hantering av medlemskap i föreningen
  • Föreningsadministration
  • Deltagande i föreningens medlemsaktiviteter
  • Sammanställning av statistik och uppföljning
  • Utbildningar arrangerade av föreningen
  • Kontakt med medlem via förbundets e-postkonto
  • Besök på vår hemsida
  • Publicering av material på hemsida och sociala medier

Vilka delar vi personuppgifter med?

Dina personuppgifter kommer endast att behandlas inom förbundet för de syften som beskrivits ovan. För andra syften kommer förbundet att begära in ditt samtycke till behandling av dina personuppgifter. Uppgifterna kommer inte att överföras till tredje part och dina personuppgifter kommer inte att utsättas för automatiserat beslutsfattande.

Hur länge sparar vi dina personuppgifter?

Föreningen kommer att genomföra en bedömning minst en gång per år om ändamålet med behandlingen av personuppgifterna kvarstår. Om inte ändamålen med behandlingen av personuppgifterna kvarstår kommer uppgifterna att raderas.

Personuppgifter som finns i medlemsregistret kommer att sparas så länge personen är betalande medlem.  Vid utträde eller utebliven betalning sparas uppgifterna max 2 år efter senaste aktiva verksamhetsår (vilket innebär betald medlemsavgift/ prenumerationsavgift).

Vilka rättigheter har du?

Du som registrerad i föreningen har flera rättigheter som du bör känna till.

Du har rätt att få ett registerutdrag avseende föreningens behandling av dina personuppgifter. Föreningen ska vid begäran av registerutdrag förse dig med en kopia av de personuppgifter som finns.  För eventuella ytterligare kopior som du begär får föreningen ta ut en rimlig avgift utifrån administrativa kostnader. Du har rätt att få dina personuppgifter korrigerade om de är felaktiga, ofullständiga eller missvisande och rätt att begränsa behandlingen av personuppgifterna tills de blir ändrade.

Du har under vissa omständigheter rätt att bli raderad:

  • Om uppgifterna inte längre behövs för de ändamål som de samlades in för
  • Om behandlingen grundar sig på den enskildes samtycke och du återkallar samtycket
  • Om behandlingen sker för direktmarknadsföring och du motsätter sig att uppgifterna behandlas
  • Om du motsätter sig personuppgiftsbehandling som sker inom ramen för myndighetsutövning eller efter en intresseavvägning och det inte finns berättigade skäl som väger tyngre än dina intressen
  • Om personuppgifterna har behandlats olagligt
  • Om radering krävs för att uppfylla en rättslig skyldighet

 

Du har också rätt att dra in ett samtycke, motsätta dig automatiskt beslutsfattande, profilering och invända mot direktmarknadsföring.

Du kan när som helst utöva dina rättigheter genom att begära tillgång till och rättelse eller radering av personuppgifter, begära begränsning av behandling eller invända mot behandling. Kontakta styrelsen för att utöva dina rättigheter.

Vidare har du rätt att inge ett klagomål avseende föreningens behandling av personuppgifter till Datainspektionen, besök www.datainspektionen.se.


Om du vill veta mer

Har du frågor om föreningens personuppgiftsbehandling eller vill utöva dina rättigheter kontaktar du styrelsen.

lisariks@gmail.com

Publicerat i GDPR | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Skolbiblioteken och eleverna med svenska som andraspråk

Det har länge funnits krav i styrdokumenten att det ska finnas skolbibliotek i alla skolor. I de reviderade läroplanerna för grundskolan och gymnasieskolan som gäller från i sommar står att rektor har ansvar för att ”skolbibliotekets verksamhet används som en del i undervisningen för att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens”. I den här artikeln föreslår Cilla Dalén hur ett skolbibliotek som stärker den språkliga förmågan hos elever med svenska som andraspråk kan tänkas vara.

Läs hela Cilla Daléns artikel här http://pedagogblogg.stockholm.se/vad-gor-de-i-biblioteket/2018/03/19/skolbiblioteken-och-eleverna-med-svenska-som-andrasprak/

Publicerat i Lisetten, Uncategorized | 1 kommentar

Ny artikel från Lisetten

Vi bjuder på ytterligare en artikel från senaste numret av Lisetten. Artikeln heter Att känna läsglädje och är skriven av  Gunilla Juteräng och Nadja Zander. Att känna läsglädje

Publicerat i Lisetten | Lämna en kommentar

Årets första Lisetten

Nu har årets första Lisetten kommit. Det har temat Läsning och språkutveckling. Du kan bl.a. läsa om det här i tidningen:

– Hej Läsambassadören Johan Anderblad!
– Skolbiblioteken och eleverna med svenska som andraspråk
– Skönlitteratur med helt nyanlända elever – går det?
– Läsförståelse för nyanlända elever
– Läsningen lär att språket öppnar dörrar
– Lärare forskar om hur en förändrad undervisning kan utveckla förmåga till kritisk läsning
– Snappa upp! Ett augmented reality-spel av Skolverkets ”Bygga svenska”
– Att bygga vidare på det vardagliga – flerspråkighet och vardagslivets skriftpraktiker som resurser i klassrummet

Publicerat i Lisetten | Lämna en kommentar

Läs artikel från Lisetten

Vi bjuder er på artikeln Snappa upp  av Stina Thunberg och Caroline Graeske, Luleå tekniska universitet.  Snappa upp

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Kallelse till årsmöte med Riksförbundet lärare i svenska som andraspråk

Förbundsstyrelsen kallar härmed till ordinarie årsmöte för Riksförbundet LiSA. Alla medlemmar är välkomna att delta vid årsmötet där föregående, men framförallt kommande års verksamhet, ska diskuteras. Mötet ska också ta ställning till reviderade stadgar för förbundet. Förslaget på reviderade stadgar hittar du på lisa-riks.se.

Hur ser ditt LiSA ut? Vad vill du få ut av ditt medlemskap? Vilka frågor är viktigast att driva för lärare i svenska som andraspråk just nu? Vad ska Lisetten handla om?
Kom och diskutera med oss i styrelsen och andra medlemmar! Vill du lämna in en motion till årsmötet ska den vara styrelsen till handa senast den 29 mars 2018. Mejla din motion till lisariks@gmail.com

Datum: 14 april 2018
Tid: 9:30 – 12:00, därefter bjuder Riksförbundet på gemensam lunch
Plats: Helio Hötorget, rum Rickroll, Sveavägen 9 i Stockholm
Anmäl ditt deltagande senast 25 mars till lisariks@gmail.com
Varmt välkommen önskar styrelsen!

Publicerat i Riksförbundet, Uncategorized | Lämna en kommentar

Har du en spännande och intressant idé om kompetensutveckling för dig och dina kollegor?

Riksförbundet vill uppmuntra våra medlemmar runt om i landet att arrangera aktiviteter som syftar till kompetensutveckling. För det ändamålet utlyser vi nu medel att söka. Aktiviteten ska handla om andraspråksundervisning och flerspråkighet och vända sig till lärare på alla nivåer från förskola till vuxenutbildning.

Mejla din/er idé och beskriv vad ni vill göra, för vilka, i vilket sammanhang och när samt vilken summa ni söker för detta till: lisariks@gmail.com. Styrelsen behandlar alla ansökningar allt eftersom de kommer in och eventuella medel beviljas löpande.

Styrelsen

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Dags för årsmöte!

Den 14 april är det dags för årsmöte med LiSA! Alla medlemmar är varmt välkomna att delta med frågor, åsikter, idéer och förslag!

Mer info kommer alldeles snart här på hemsidan och i nästa nummer av Lisetten!

Du kan redan nu ta del av styrelsens förslag till reviderade stadgar.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Äventyr på lätt svenska

Vi delar med oss av artikeln Äventyr på lätt svenska av Micke Hanås från senaste Lisetten. Äventyr på lätt svenska

Publicerat i Lisetten | Lämna en kommentar

God jul och gott nytt år!

En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar LiSAs styrelse alla sina medlemmar. Vi ses nästa år!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar